تولید محتوا یعنی تبدیل کردن ایدههای هدفمند به یک متن، ویدئو، تصویر یا صوت و نشان دادن آن به مخاطبانی که محتوا منحصرا برای آنها تولید شده. در این مطلب از یک محتوا میخواهیم مبحث محتوا را به طور کامل بررسی کنیم تا یک بار برای همیشه به این سوال جواب بدهیم که تولید محتوا چیست؟
محتوا به چه معناست؟ وقتی از محتوا حرف میزنیم دقیقاً از چه حرف میزنیم؟
با نگاهی به فرهنگ لغتهای فارسی و انگلیسی میتوانیم معنای تحتالفظی محتوا (content) را پیدا کنیم. محتوا در لغتنامهی دهخدا اینگونه معنی شده:
۱. درون و داخل چیزی
۲. آنچه درون چیزی است
در فرهنگ فارسی عمید هم ذیل واژهی محتوا این تعریف آمده:
۱. آنچه درون چیزی قرار دارد
۲. [مجاز] آنچه در یک سخن قصد شده؛ مضمونِ سخن.
با این توضیحات محتوا یعنی وجود، یعنی جان کلام، درونمایه، یعنی آنچه درون قالبی قرار میگیرد و انتقالدهندهی معناست. خب به نظر میرسد این تعریفها کمی پیچیدهاند و چندان کار راهانداز نیستند. درست است. در دنیای امروز، بهویژه وقتی پای رسانه وسط باشد، محتوا تعریفی اضافه بر این معانی لغتنامهای دارد.
در جهان امروز ما، محتوا از آن کلمههایی است که هنوز معنای واحدی برایش تعریف نشده. افراد مختلف با توجه به موقعیتهای متفاوت، تعریفهای متعددی برای این واژه ارائه دادهاند.
محتوا شکل عینیشدهی یک ایده است. ایده مفهومی انتزاعی است که تا وقتی تبیین نشود، معنای خود را پیدا نمیکند. وقتی این مفهوم انتزاعی به شکلی عینی قابل دیدن شد، محتوا به وجود میآید. در واقع محتوا آن چیزی است که شما قصد گفتنش را دارید؛ چیزی که میخواهید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید تا از طریق آن ارتباط برقرار کنید. این معنا میتواند برای آدمهای مختلف متفاوت باشد. مثلا اطلاعات، احساسات، عقاید و ...
محتوا در معنای رسانهای آن، اطلاعات و تجربیات فکر شده دربارهی موضوعی مشخص است. بنابراین محتوا هر آن چیزی است که از طریق رسانه در اختیار کاربران رسانهها قرار میگیرد.
مارشال مکلوهان، فیلسوف تئوری ارتباطات، میگوید: «رسانه پیام است.» میبینید؟ محتوا یعنی همهی چیزهایی که برای معرفی و عرضهی خودتان به جهان نیاز دارید؛ پیامی که میخواهید به مردم بدهید تا بهوسیلهی آن شما را ببینند، بشناسند، و با شما در ارتباط باشند.
فرض میکنیم شما یک نویسنده، خواننده، صاحب یک برند تجاری یا یک استارتاپ، فروشنده یا ارائهدهندهی خدماتی مشخص هستید. محتوا آن چیزی است که فاصلهی بین شما و مخاطبانتان را از میان برمیدارد. و شما را وارد تعامل و گفتگو در بازار کار میکند. محتوا همان شاه کلید معروف است؛ آنچه درهای اعتماد آدمها را به روی شما باز میکند. پس اگر شما صاحب یک کسبوکار هستید، این کلمهای است که برای تمام عمر تجاریتان به آن نیاز دارید؛ برای اینکه با مخاطبهایتان ارتباط برقرار کنید، خود و محصولاتتان را به آنها معرفی کرده، و آنها را برای استفاده از خدمات و محصولاتتان ترغیب کنید.
محتوا یا محتوی
بگذارید کمی به عقب برویم؛ برگردیم به فرهنگ لغتهایمان. وقتی قسمت مربوط به حرف "میم" را باز میکنیم تا دنبال واژهی محتوا بگردیم، احتمالاً کمی گیج میشویم. دو کلمه با اندکی تفاوت در نگارش اما با دو معنای کاملاً متفاوت به چشممان میخورد: محتوا و محتوی
واژهی محتوی در لغتنامهی دهخدا و فرهنگ معین اینگونه معنی شده: گرداگرد، فراگیرنده، شامل، کسی یا چیزی که دیگری را در بر می گیرد.
جالب شد. این دو کلمه علیرغم شباهتهای ظاهری زیادشان، در معنا از زمین تا آسمان فرق دارند. تفاوت این دو کلمه همان تفاوت میان ظرف و مظروف است. بیاید با یک مثال بیشتر با این موضوع آشنا بشویم :
فرض کنیم سه نفر در مورد موضوعی یکسان عقیدهای دارند که میخواهند آن را منتشر کنند؛ مثلاً فقر و تبعات آن برای جامعه.
یکی از این سه نفر مسئلهی فقر و تبعاتش را در قالب یک فیلم سینمایی منتشر میکند.دیگری کنفرانسی با همین موضوع برگزار میکند و نفر سوم داستانی با این موضوع مینویسد. هر سهی این افراد یک دغدغهی مشترک دارند و یک موضوع را نشان میدهند؛ ولی به روشهای مختلف.
تفاوت میان محتوا و محتوی همین است. محتوا آنچیزی است که این سه نفر قصد گفتنش را داشتهاند، اما محتوی قالبهای متفاوتی است که محتوایشان را در آن گنجانده و ارائه کردهاند.
درواقع محتوا مانند آبی است که در ظرف(محتوی)های مختلف، شکلهای متفاوتی به خودش میگیرد.
حالا که تکلیفمان با معانی این دو کلمه معلوم شد میشود حدس زد که اینجا و برای منظوری که ما داریم، کلمهی محتوا صحیح است.
تولید محتوا یعنی چه؟
یکی از روشهای شناخته شدن، دیده شدن و ماندن در عرصهی رقابت تبلیغات است. تبلیغ در تعریف کلاسیک آن یعنی چیزی را به مخاطب معرفی کردن؛ یکجور معرفی یکطرفه و با واسطه. مثلاً وقتی آگهی تبلیغاتی یک محصول خوراکی از تلوزین پخش میشود، بیننده صرفاً با آن محصول آشنا میشود و تمام. نقش مشارکتی مخاطب محدود به دیدن و شناختن است. در دنیای مارکتینگ از جایی به بعد اثرگذاری تبلیغات کم شد و صاحبان کسبوکارها فهمیدند برای ماندن و بردن در صحنهی رقابت به چیزی فراتر از صرف حرف زدن یکطرفه نیاز دارند. اینجا بود که تعامل، گفتوگو و مشارکت دوطرفه میان تولیدکننده و مصرفکننده پا به عرصهی مارکتینگ گذاشت و تولید محتوا معنا گرفت.
تولید محتوا! همین دو کلمهی ساده آغاز فرایندی حیاتی برای دوام آوردن و رونق یک کسبوکار در رقابت و جنگ نفسگیر دنیای تجارت است. تعریفی که از محتوا ارائه کردیم را بهیاد بیاورید. حالا برویم سراغ تولید محتوا.
تولید محتوا ایجاد سیستمی یکپارچه به منظور تولید و انتشار محتوا برای گروه مشخصی از مخاطبان است. پس تولید محتوا نه یک هدف، که وسیله است؛ وسیلهای برای رسیدن به نتیجهی دلخواه شما.
برگردیم به یکی از تعریفهای محتوا: ایدهای که عینی شده و قابل دیدن است. در فرایند تولید محتوا همهچیز از همین ایده شروع میشود. تولید محتوا بهطور کلی یعنی طرح مسئله، بسط و گسترش دادن طرح، نوشتن، ویرایش و نهایتاً انتشار ایده و موضوعی جدید که میخواهید دربارهی آن با دیگران حرف بزنید.
بیایید کمی وارد جزئیات شویم. تولید محتوا یک پروسهی چندمرحلهای است. در این پروسه اطلاعات مفید، مؤثر، فکرشده و هدفمند در قالبی مناسب و از طرق (رسانههای) مختلف به گروه خاصی از مخاطبان ارائه میشود. مثلاً مقالات منتشرشده در وبسایتها، فیلمهای سینمایی، اخبار تلوزیونی، برنامههای رادیویی، اپلیکیشنهای نصبشده بر روی تلفنهای هوشمند، کتابهای چاپی و الکترونیکی، مجلات و... هرکدام بهمنظور برقراری ارتباط با مخاطب خاص خودشان، مسائل، دغدغهها و اطلاعات برنامهریزیشدهای را با هدف مشخص در قالبهای مجزا از طریق رسانهی خود منتشر میکنند. محتوا راه ارتباطی ارائهدهندگان و مصرفکنندگان است.
تولید محتوا چیست ویکی پدیا
ویکی پدیا معروفترین وبسایت دایرةالمعارف است که کاربران مختلف آن در سراسر جهان میتوانند اطلاعات مختلف را در آن ویرایش کنند. این وبسایت کاربردی اطلاعات جامع و مفید خود را به صورت رایگان و به زبانهای مختلف جهان، حتی گویشهای مختلف، در اختیار کاربران اینترنت قرار میدهد. تولید محتوا نیز یکی از میلیونها موضوعی است که در ویکی پدیا توسط میلیونها کاربر مورد بررسی و ویرایش قرار گرفته است. تولید محتوا در ویکی پدیا با عنوان کمک به اطلاع رسانی در رسانههای مختلف در زمینههای خاص تعریف شده است. به بیان دیگر، نوع و فرم محتوا بر اساس رسانه و مخاطبان هدف تعیین میشود. به عقیده ویکی پدیا رایجترین شکلهای محتوا را میتوان به صورت عکس، فیلم، متن در وبسایتها، وبلاگها و مقالات مشاهده کرد. علاوه بر رسانههای اجتماعی، خبرگزاریهای باسابقه جهان از جمله رویترز و مجله تایمز مثالهایی هستند که محتوای آنها به صورت روزانه تولید و منتشر میشود. این وبسایت محتوا را با دو عنوان محتوای باز و بسته رده بندی میکند. محتوای باز محتوایی است که تمامی کاربران اینترنت به آن دسترسی دارند و بر اساس نیازهای مختلف جامعه تولید میشوند. محتوای بسته اما محتوایی است که دسترسی به آنها برای افراد خاصی امکانپذیر است و تولید آنها توسط عده محدودی انجام میپذیرد. این نوع محتوا را میتوان در مقالات علمی دانشگاهها جستجو کرد.
تولید محتوا به چه معناست
با وجود اینکه تولید محتوا مفهوم جدیدی نیست، طی چند سال گذشته و با افزایش دسترسی به اینترنت پرسرعت و گوشیها و دستگاههای قابل اتصال به اینترنت مورد توجه قرار گرفته است. تولید محتوا به معنی تولید مقالات آموزشی، علمی و یا سرگرمکننده، تولید ویدئو و تصاویر با اهداف سرگرمی و یا آموزشی و همچنین پادکست است. هدف اصلی از تولید محتوا ایجاد ارتباط با کاربران گوگل و یا موتورهای جستجویی است که افراد مختلف قصد دارند از طریق آنها به سؤالات و نیازهای خود پاسخ دهند. زمانی که محتوای شما در یک وبسایت یا یک رسانه اجتماعی منتشر میشود، توسط افرادی که به دنبال کسب اطلاعات مرتبط با آن هستند مشاهده میشود. این کار به وبسایت مورد نظر کمک میکند تعداد بازدیدکننده خود را که با عنوان ترافیک وبسایت شناخته میشوند، به صورت رایگان افزایش دهد. هر چه تعداد افرادی که وارد وبسایت مورد نظر میشوند بیشتر باشد، گوگل محتوای شما معتبر و دست اول شناسایی میکند و همین موضوع باعث میشود صفحه پربازدید را به عنوان یکی از برترین نتایج خود به کاربران دیگر پیشنهاد کند.
همانطور که مشاهده کردید، محتوای ارزشمند یکی از مهمترین دارایی کسب و کارها بشمار میرود و همین موضوع باعث رقابتی شدن محتوای درجه یک و معتبر میشود. اگر به تولید محتوا علاقهمندید و قصد دارید دانش خود را در این زمینه افزایش دهید، مطالب دیگر ما را در یک محتوا مطالعه کنید.
بنابراین تولید محتوا تمام مراحل فرایندی است که این راه ارتباطی را به بهترین شکل میسازد. اگر محتوا را حرفی درنظر بگیریم که قصد گفتنش را دارید، تولید محتوا فرایند حرف زدن است؛ مجموعهای از اقدامات و فعالیتها که با بیان دغدغهها، برانگیختن احساسات، افزایش اطلاعات، اشتراکگذاری اخبار و... حرف شما را به گوش دیگران میرساند.
در جامعهای که خریدهای روزانه و کارهای بانکی از طریق اینترنت و اپلیکیشنهای مختلف انجام میشوند، محتوا حرف اول را میزند. اما این محتوا چطور خلق میشود و چگونه میتواند در تصمیمگیری افراد تأثیر بگذارد؟ و از همه مهمتر اینکه تولید محتوا چیست؟ فرایندی که از طریق آن ایدهها و اهداف کسب و کارها و شرکتهای فعال در بستر اینترنت به منظور جذب مخاطبان مورد نظر آنها به صورت متنی و تصویری تولید میشوند و در معرض دید کاربران اینترنت قرار میگیرند، تولید محتوا نامیده میشود. به طور کلی، محتوای بصری و نوشتاری پیرامون اهداف و پیامهای برندها ایجاد میشوند و در شکلهای مختلف محتوا، از جمله ویدیو، اینفوگرافیک و محتوای نوشتاری آموزشی در کانالهای مختلف منتشر میشوند.
زمانی به اهمیت تولید محتوا دست پیدا میکنیم که در مییابیم محتوا پایه و اساس تمامی تلاشهایی است که در زمینه دیجیتال مارکتینگ انجام میپذیرند. از تحقیق در خصوص کلمات کلیدی گرفته تا تبدیل ایدهها به محتوای جذاب و مخاطب پسند مخصوص وبلاگها، تمامی این فعالیتها زیر مجموعه تولید محتوا بشمار میروند. در عصر حاضر محتوا مهمترین دارایی کسب و کارها شناخته میشود، به طوری که قوانین بینالمللی کپی رایت مانع سوءاستفاده از محتوای وبسایتها میشوند. محتوا به شما این اجاره را میدهد که هدف و پیام خود را از طریق شکلهای مختلف محتوا به مشتریان بالقوه، بازدیدکنندگان تصادفی و حتی خوانندگان وبسایتهای دیگر برسانید و با ایجاد آگاهی از برند خود آنها را در تصمیمگیری در خصوص خرید محصولات و خدماتتان یاری کنید. در نتیجه، تولید آگاهانه محتوایی که مفید و در عین حال جذاب باشد میتواند با ایجاد اعتماد در مخاطبان شما آنها را از یک بازدیدکننده ساده تبدیل به یک مشتری وفادار کند.
شما می توانید انواع محتوای متنی، صوتی و تصویری را به کارخانه تولید محتوا یک محتوا سفارش دهید. با ما در تماس باشید.